Lench's Trust installs Green Unit's ARC eco-build Office

on .

Green Unit has recently installed a 130sq metre ARC eco-building Head Office for Almshouse charity, Lench's Trust in Birmingham. 

The project, led by eco-minded CEO, John Luc Priez, evolved when the Almshouse charity's latest superior sheltered accommodation, William Lench Court, became so popular that they were unable to use any of the building for offices as originally proposed. 

Internet searches for environmentally friendly, sustainable modular buildings began and the rest (as they say) is history.  The brief for the building was an open light space that offered comfort alongside high performance - in line with the company’s environmentally conscious work ethic. 

Green Unit quickly became the provider of choice due to the flexibility of the modular design, the use of sustainable natural materials and of course the carbon-negative footprint of the building. 

Our designers worked closely with the Lench’s Trust team to design 10 interconnecting pods creating a 32 metre long building.  The design was concluded within a couple of months of discussions and the planning application went straight through without any objections thanks to assistance from local architects, Heath Avery.  The green roof is favoured by neighbours and council planning officials as it has a positive impact on its surroundings and is very attractive to look down upon in areas where there are multi-storey buildings.

lenchs trust outdoor shot

This is the largest eco-build to date for Green Unit, however, the high performance sustainable building passed building regulations, air tightness tests, disabled user requirements and all other performance related tests with flying colours.

The modular building was delivered on-site and the roof was made watertight in just 2 days.  John Luc Priez, CEO of Lench’s Trust commented “May I say first of all that progress on site is going well and we are very impressed by the building – it surpasses all our expectations”. The two week period after initial installation was used to make final adjustments ready for the official opening by the Mayor of Birmingham.

The head office building incorporates the CEO’s office with frosted partitioning, an open plan office with multiple desks, a kitchen/dining area, 2 toilets (1 with disabled facilities) and a large meeting room capable of seating 12 in a boardroom style.  Green Unit fitted sideboard storage and shelving units into the curve to ensure staff had plenty of storage space without losing significant floor space.   The design of the building offers 20% more useable space than the interior curve might suggest.  Furniture built into the walls curving away from you adds further to the feeling of space.

The ARC building is situated on the strip of the land adjacent to the popular new Almshouse building William Lench Court and nestles beautifully into the landscape.